Nyúlólak beszerzése, készítése

 

Amennyiben csak néhány nyuszit szeretne tartani, és nem szeretne barkácsolni, ma már akár komplett nyúlházakat is lehet vásárolni. Ha viszont szeretné saját kezűleg elkészíteni a ketrecet, egy kis kézügyességgel könnyen megteheti.

A ketrecek készülhetnek fából és fémből is.

Előbbihez bármilyen fát használhatunk, deszkától kezdve a préselt farostlemezig (OSB lap). A képtárunkban mindkét fajtáról található fotó.

A deszkából készült ketrec előnye, hogy masszív, strapabíró és az oldalain az összeillesztéseknél hagyott réseken jól szellőzik. Hátránya viszont az, hogy a takarításnál és fertőtlenítésnél a deszka mélyebb repedéseibe csak alig vagy egyáltalán nem jut el a fertőtlenítő folyadék. Emiatt a résekben meghúzódó baktériumok nem pusztulnak el és tovább szaporodva esetleg fertőzést okozhatnak. Ha azonban alaposan járunk el a fertőtlenítésnél, akkor ezt a veszélyt is elkerülhetjük.

Másik hátránya, hogy ha a deszka nem egyenletes, akkor a nyuszi könnyen rágcsálni kezdi a kiálló részeket és „kitartó munkával” akár ki is juthat a ketrecből.

Az OSB-böl készült ketrecnek a deszkással szemben az a nagy előnye, hogy könnyen méretre szabható, így teljesen sima felületet kapunk majd, amit aztán eredményesebben tudunk fertőtleníteni, hiszen nincsenek rajta repedések. Másik nagy előnye, hogy lepergeti a vizet, ezzel is nagyban könnyíti a takarítást, illetve a trágyázást. A nyuszi nem csak vizel, hanem gyakran ki is borítja az ivóvizét, így a trágyája a deszka padozatán nedves lesz, ami aztán nehezen kiszárítható és fertőzésveszélyes. Az OSB lepergeti a vizet, így szárazon tartja a padlót a nyuszi alatt.

Mindkét változatban célszerű lejtést adni a padlózatnak hátrafelé, így a víz könnyen kicsepeg és ezzel az ammónia problémát is kivédhetjük. Hátránya, hogy a szellőzést csak a hátoldalon tudjuk kialakítani.

Ha eldöntöttük és beszereztük az alapanyagot, akkor jöhet a méretezés. Mekkora hely kell egy nyuszinak?

Egy közepes nagyságú példánynak a következő ketrec szabványméretek a javasoltak:

Szélesség: 60-90cm

Magasság: 40-50cm

Mélység: 50-70cm

Az alsó méretnél kisebbet ne nagyon, nagyobbat bátran lehet használni. A fenti méretű ketrecben a nyúl kényelmesen le tud pihenni, kinyújtózni, és az anyanyúl is kényelmesen elfér a kicsikkel a leválasztásig. A magasságot és a szélességet növelhetjük vagy csökkenthetjük, de a mélységet célszerű az adott méretben hagyni, mert ellenkező esetben az állatot nehezen érjük el, ha ki szeretnénk venni a ketrecből.

Az ajtókra fém hálót javasolunk, abból is a lehető legkisebb lyukút. Az ún. csirkeháló ugyan olcsó, de nem megfelelő, hiszen igen gyenge az anyaga, ezért erősebb nyomásra könnyen szétszakadhat. Nem beszélve arról, hogy a kisebb rágcsálók (egér, patkány vagy nyest) simán bebújnak, a kis nyuszik pedig könnyen kiférnek rajta, ami végzetes lehet számukra. Válasszunk inkább egy kicsivel drágább, de praktikusabb és erősebb drótozatot (pl. ponthegesztett hálót)!

Az ajtózár készülhet bármiből, ami stabilan zár. Nálunk például félfordító került az ajtókra.

A biztonsághoz hozzá tartozik a megfelelő lábazat. Semmiféleképpen ne kerüljön a ketrec a földre, mert úgy nagyon nehéz takarítani, de a nyuszikat is nehéz kivenni. A lábazattal ráadásul csökkenthetjük a kóbor állatok okozta károkat is. A ketrecet megemelhetjük zsalukővel, téglával vagy egyszerűen csak fából készült lábakkal.

Akár készen vesszük, akár mi készítjük el a ketrecet, mindig ügyeljünk arra, hogy nyulaink biztonságban legyenek!

Íme, a nyúlházak készítését megörökítő fotósorozat: