Mi kell a nyusziknak?

 

Első lépésként gondoljuk végig, hová szeretnénk elhelyezni a nyulainkat. Ha a kertben tartás mellett döntünk, akkor a főbb szempontok a következők: a kert legcsendesebb részét válasszuk, hiszen az anyanyulaknak teljes nyugalomra van szükségük. A váratlan zajra megriadnak, és ilyenkor még az is könnyen előfordulhat, hogy elvetél, felfalja a magzatokat vagy félelmükben a néhány napos kicsikre taposhatnak a fészekben!

A nyugalom mellett nagyon fontos a biztonság is. A ketrec önmagában még nem elég védelem számukra, hiszen a kóbor állatok (kutya, róka, patkány) akár ezekből is könnyen kiszedik tenyésznyulainkat, nem kis kárt okozva ezzel. (Az ólak biztonságáról a ketrec címszó alatt még olvashat.) Ezért érdemes az ólak köré kerítést építeni vagy ellenőrizni a már meglévőt, hogy a hívatlan állatok ne tudjanak a ketrecek közelébe férkőzni.

Ha a biztonságos és nyugalmas helyet sikerült megtalálni, akkor jön a következő szempont: a ketrec elhelyezése. A nyúl nem szereti a huzatos, szeles, nyirkos helyeket, hiszen az ilyen környezetben könnyen megbetegedhetnek. Nem csak fül- és bőrgombát, de légzőszervi betegséget is okozhat a huzatos és nedves hely.

A nyári kánikula ugyanolyan veszélyes lehet, a nyulak ugyanis nem tudnak izzadni, nincs izzadtságmirigyük. Így a nagy melegben a hőháztartásuk könnyen felborul és hőgutát kap, ami kedvenceink számára végzetes lehet. Ezért célszerű a ketrecet tetővel ellátni és a gyakori széljárásnak háttal elhelyezni. Ezzel a két lépéssel könnyen csökkenthető a szél, a nedvesség illetve a tűző nap veszélye. Utóbbi ellen segíthet akár néhány fa árnyéka vagy a kertészek által is használt műanyag háló. A háló előnye – amellett, hogy a tűző napot felfogja és árnyékot biztosít –, hogy a levegő könnyedén áramlik alatta, így nem reked meg a meleg az ólak között. (A képtárban egyébként látható is ilyen hálós ketrecsorunk.)

A benti tartás: ennél az elhelyezésnél a fent említett szempontok (biztonság, nyugalom) mellett nagyon fontos az is, hogy a helység ablakkal legyen ellátva, hiszen a napfény mellett a friss levegő is fontos a nyusziknak.

Ha megtaláltuk az ideális helyet, akkor jöhet a ketrec!