Mit mondd a nyuszi?

 

Ha kellő időt fordítunk nyulainkra, akkor nem csak a szokásaikat ismerhetjük meg, hanem testbeszédüket, jellemző hangadásaikat is, hiszen ők is kommunikálnak. Egy kis tapasztalattal könnyen felismerhetjük, mit miért tesznek, vagy mit szeretnének „közölni”.

Dobbantás a hátsó lábakkal: furcsa, szokatlan, esetleg rémisztő hang vagy mozdulat esetén így figyelmeztetik a többieket. Ez amolyan riadóztatás féle. Az sem zavarja őket, ha másik nyuszi nincs is a közelben.

Sikeres párzás után a bakok ütemesen dobbantgatnak, ez olyan, mintha ezzel is nyomatékosítani akarnák „férfiasságukat”.

A fogak csikorgatása: fájdalomra utaló jelzés. Soha ne hagyjuk figyelmen kívül a nyuszink fogcsikorgatását, feltétlenül derítsük ki az okát, ha másképpen nem megy, vigyük el állatorvoshoz.

A fogak ropogtatása: ilyenkor a nyuszi nagyon jól érzi magát. Általában simogatásra, cirógatásra, puszilgatásra szoktak így reagálni. Olyasmi ez a nyusziknál, mint a cicáknál a dorombolás. Általában meghitt kapcsolatot feltételez, egy nyuszi nem ropogtatja a fogát „akárkinek”.

Sikítás: extrém fájdalom esetén, vagy ha a nyuszi nagyon meg van rémülve. (pl. beszorul valahova a lába, nem tud menekülni, ezért teljesen bepánikol – lévén menekülő állat – még akár saját magában is kárt tehet.)

Nyalogatás, puszilgatás: A nyuszi szeretetének egyértelmű és leghatározottabb kifejezése.

Bökdösődés: kedves figyelemfelkeltés, invitálás játékra, simogatásra vagy csak arra, hogy foglalkozzunk vele.

Hegyezett fülek (előre álló fülek): a nyuszi figyel, kíváncsi, érdeklődik.

Az áll odadörzsölése tárgyakhoz (ételhez, hozzánk vagy bármihez): jelölés. A nyusziknak az álluk alatt is található illatmirigy, innen kenegetik saját jelölő illatukat a különböző dolgokhoz. Ezzel mintegy megjelölik territóriumukat.

A fej és pofi mosdatása az első mancsokkal: egyrészt tisztálkodás (por, egyebek eltávolítása bajuszról, pofiról), másrészt az állon lévő illatanyagok rákenése a mancsokra, amit onnan szaladgálás közben továbbken a padlóra.

Két lábra állás: érdeklődés, kémlelés, kíváncsi nézelődés.

Oldalfekvés elterülve: nyuszink nyugodt, biztonságban érzi magát, elernyedt és aludni szeretne. Sokszor pihennek, alszanak nyitott szemmel. Ez természetes, ne ijedjünk meg tőle.

Tágra nyitott szem úgy, hogy még a fehérje is kilátszik: a nyuszi meg van ijedve.

Morcogás: kedves udvarlás. A bak nyuszik szokták hallatni, miközben körülszaladgálják szerelmük tárgyát. Ebben a kegyben nem csak nyuszi lányok részesülhetnek, hanem az emberek is.

Makogás magas hangon és a nyuszi összehúzza magát illetve lelapul: Hagyj békén, ne piszkálj!

Cikázás, cselezés, rohangálás, magasba ugrálás: a jó kedv egyértelmű jele.