Tartáshibák

 

A nyuszi, mint minden más állat hajlamos bizonyos betegségekre, ezért mindenképpen oltani kell!

A két kötelező védőoltást vérzéses tüdőgyulladás (RHD) és Myxomatózis ellen adjuk. Mindkét betegséget vírus okozza és mindkettő halálos.

A növendék nyuszit 60-70 napos korban oltjuk. Az anyákat és a bakokat évente kétszer.

A nyulakon előforduló megbetegedések nagy részét azonban tartáshibák okozzák, amelyek a következők lehetnek:

  • a helytelen táplálás: következménye a legtöbb esetben hasmenés vagy felfúvódás. Ezért nagyon fontos, hogy betartsuk a táplálkozásnál megadott arányokat.
  • a nem megfelelő mennyiségű ivóvíz a fialó anyáknál: általában magzatfalás lesz a vége. Ha az anyának nincs elég vize, akkor a folyadékhiányt csak a magzatból tudja pótolni ezért egyszerűen megeszi azt. Ez kifejezetten alap tartáshiba, ilyenkor nem a nyuszi „selejt”! Abban az esetben, ha többszöri ellésnél is előfordul, pedig van az anya előtt bőségesen víz, akkor ténylegesen ki kell vonni a tenyésztésből.
  • a helytelenül elhelyezett ketrec: ilyenkor gyakoriak az időjárás viszonyok okozta betegségek. Ha nem megfelelő körültekintéssel helyeztük el a ketrecet, akkor nem csodálkozzunk, ha a nyuszi előbb-utóbb megfázik, vagy éppen hőgutát kap, ha árnyékmentes helyen van.
  • a trágyázás hiánya: ez is betegségeket okozhat. Nem csak az tetőket és itatókat kell tisztán tartani és fertőtleníteni, hanem az ólakat is. A trágyában ammónia van, és ha elhanyagoljuk a ketrectakarítást, akkor nemcsak büdös lesz, de a nyuszi lábát is sebesre marja az ammónia. A szaga ráadásul fojtó hatású, így akár el is pusztulhatnak tőle. Az újszülött nyuszikat is fertőzi, hiszen az anya bejuttathatja a fészekbe, amivel szemgyulladást okoz a kicsiknek.

    A nyuszi eleve kiválaszt egy helyet, ahová csak a dolgát végezni jár, így könnyen és gyorsan ki lehet takarítani annak helyét és szalmával pótolni, akár hetente többször is. Az ólak fertőtlenítésére azért is szükség van, mert az anyáknál a vér is a padozatra kerülhet a fialásnál, ami vonzza a legyeket. A vérszívók is veszélyesek lehetnek: nemcsak a szúnyog, de előfordulhat még bolha, tetű és atkák is.

    A fertőtlenítést a padozaton és a falakon mi klórmeszes vízzel oldjuk meg. Feloldás után kézi permetezővel alaposan befújjuk a falakat, majd hagyjuk megszáradni. Száradás után a Neostomosan nevű vérszívók irtására való szerrel újra befújjuk és ezt is hagyjuk megszáradni. Az anyáknál célszerű a fedeztetésnél beiktatni, hiszen akkor az anya nincs a helyén. A bakoknál viszont gondoskodni kell egy üres ólról. Az itatók és etetők fertőtlenítéséhez az állatpatikákban is kapható erre a célra kifejlesztett fertőtlenítő folyadékot használjunk.

Ha a fenti szempontok szerint járunk el, akkor ezzel a nyuszik megbetegedésének esélyét jelentősen lecsökkentjük